Moedervlekken, lipoom en atheroomcyste verwijderen door excisie (uitsnijding)

Moedervlek

Een moedervlek is een ophoping van pigmentcellen in de huid.
Deze kunnen overal voorkomen op de huid van het lichaam en verschillend zijn van kleur, vorm en grootte.

Moedervlekken kunnen om cosmetische redenen verwijderd worden.
Bijvoorbeeld vanwege de plaats of vorm van de moedervlek.
Ook kunnen moedervlekken om medische redenen worden verwijderd, omdat ze kwaadaardig kunnen ontaarden.
Bestaat dit vermoeden aan de hand van de structuur en de vorm van de moedervlek, dan wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis.

Lipoom

Lipomen ( vetbult) zijn goedaardige zwellingen van vetweefselcellen, welke op alle delen van het lichaam kunnen voorkomen.
Er lijkt een zekere voorkeur te bestaan voor de romp en ledematen.
De aanwezigheid van meerdere lipomen wordt vaak als ontsierend en storend ervaren, waardoor een behandeling ervan gewenst is.
Afhankelijk van de plaats en het formaat van de lipomen kunnen ze dagelijkse activiteiten belemmeren en pijn veroorzaken.

Atheroomcyste

Een atheroomcyste is een veel voorkomend goedaardig huidgezwelletje dat voornamelijk voorkomt bij volwassenen.
Het gezwelletje is een holte in de huid met daarin een ophoping van gekweekte hoornschilfers.
Deze ophoping wordt veroorzaakt doordat de normale uitgang van de haarfollikel en zijn talgklier afgesloten raakt.
Het woord “atheroom” verwijst naar de inhoud van de cyste namelijk, een “vettige substantie”.
Een atheroomcyste kan op termijn grote bobbels veroorzaken die te herkennen zijn aan een ronde, gelijkmatige vorm.
Vaak is er bij een atheroomcyste ook een verstopte porie te zien.

Een atheroomcyste is meestal niet schadelijk voor de gezondheid, maar ziet er soms vanuit cosmetisch oogpunt niet mooi uit. In dat geval is het mogelijk om een atheroomcyste te laten verwijderen. Ook als er pijnklachten ontstaan is het prettiger om een atheroomcyste weg te laten halen. Het gezwelletje is ook in dat geval volledig onschadelijk voor de gezondheid.Een atheroomcyste kan op meerdere plekken van de huid zitten. Voorkeursplaatsen zijn het behaarde hoofd, het gezicht, de nek, de borst en soms de ledematen. De cyste geeft normaliter geen klachten, maar wanneer de holte verstopt is geraakt kan dit tot een ontsteking leiden. Dit kan voor pijn, roodheid en een toename van de zwelling zorgen, in dat geval is het verstandig om te cyste te verwijderen.

de behandeling door middel van excisie

De bolle, verheven moedervlekken kunnen alleen door een kleine chirurgische ingreep worden weggehaald. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving, waardoor de ingreep zelf pijnloos is. De gehele moedervlek wordt verwijderd (excisie), en een stukje van de omliggende huid wordt weggesneden. Het stukje huid dat zal worden verwijderd is in de vorm van een ellips (citroenvorm). Hierdoor kan het wondje zo mooi mogelijk gehecht worden. Deze behandeling is eenmalig.
Na de ingreep kunt u meteen naar huis.

Het verwijderen van een vetknobbel of lipoom is meestal een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving. Er wordt een kleine snee gemaakt waardoor de lipoom verwijderd kan worden en daarna gehecht.

Een atheroomcyste wordt onder locale verdoving verwijderd, inclusief de cystewand. Indien de cyste ontstoken is, wordt de cyste eerst ingesneden en leeggemaakt. In een rustigere fase wordt vervolgens de cystewand verwijderd.

 

na de behandeling

Afhankelijk van de plaats van de moedervlek, lipoom of atheroomcyste is het raadzaam om minstens een week niet te sporten en voorzichtig te bewegen. Hierdoor wordt de spanning op de wondranden beperkt en kan de wond mooier genezen.
Daarna hoeft u alleen nog na een of twee weken terug te komen om de hechtingen eruit te halen.

Er zal altijd enige vorming van littekenweefsel zijn. In de eerste paar maanden na de moedervlek, lipoom of atheroomcyste verwijdering kan de huid wat roze zijn, maar dit trekt weer weg. Het uiteindelijke resultaat is (afhankelijk van de grootte en plaats) pas na een half jaar helemaal goed te beoordelen. Na deze periode is de huid volledig hersteld en zal het litteken nauwelijks meer opvallen.

Risico’s en complicaties

Bij iedere ingreep kunnen er complicaties optreden. Bij het verwijderen van een moedervlek, lipoom of atheroomcyste bestaat er een klein risico op littekenvorming, ontsteking van het wondgebied of een bloeduitstorting (tijdelijke blauwe plek).