Hoe werkt de veroudering van de huid?

Gedurende het leven staat de huid bloot aan allerlei invloeden, zowel van binnenuit als van buitenaf. Dit kan resulteren in rimpels en lijntjes. We noemen dit intrinsieke en extrinsieke veroudering van de huid.

Intrinsieke veroudering is de veroudering van binnenuit, die wordt veroorzaakt door veranderingen in hormoonhuishouding. Dit begint al vanaf uw dertigste levensjaar. De huid krijgt minder volume en wordt minder elastisch door de afbraak van collageen en elastine in het onderhuids bindweefsel. Het aantal huidcellen wordt minder, de celvernieuwing gaat trager en er ontstaat een tekort aan vetten in de huid. Dit proces vindt met name plaats bij vrouwen na de menopauze, maar ook de huid van mannen ondergaat deze veranderingen. Intrinsieke veroudering is vooral genetisch bepaald.

Extrinsieke veroudering is de veroudering van buitenaf, grotendeels door ons eigen toedoen. De rimpels die door extrinsieke veroudering ontstaan zijn vaak sneller zichtbaar en dieper dan de rimpels veroorzaakt door intrinsieke veroudering. De meeste schadelijke invloeden zijn UV-straling, roken, stress, alcohol en ongezonde voeding. Door een gezonde levensstijl kan extrinsieke veroudering beperkt worden.

Wat zijn rimpels?

Een rimpel is een vouw in het huidoppervlak. Er zijn verschillende soorten rimpels. Ze kunnen worden opgedeeld in vier klassen. De beste aanpak verschilt per klasse:

  1. Statische rimpels: rimpels die altijd aanwezig zijn ongeacht de mimiek of de beweging van de spier, bijvoorbeeld rimpels rond de mondhoeken. Deze rimpels kunnen het best worden behandeld met hyaluronzuurfillers.
  2. Dynamische rimpels: deze ontstaan door het samentrekken van de onderliggende spier en verdwijnen bij het ontspannen van de spier, bijvoorbeeld voorhoofdrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes. Voor deze rimpels zijn voor botulinetoxineproducten ideaal, zoals Botox®.
  3. Gravitatierimpels: deze rimpels ontstaan door het uitzakken van huid of onderliggende huidstructuren onder invloed van de zwaartekracht. Bijvoorbeeld een dieper dan normale lachplooi of neus-lippenplooi. De beste behandeling hiervoor zijn hyaluronzuurfillers.
  4. Natuurlijke rimpels: sommige rimpels ontstaan door natuurlijke verbindingen tussen de huid en de onderliggende spieren of het bot, zoals de lachplooi. Ook deze rimpels kunnen worden opgevuld met hyaluronzuurfillers